Времето никога не ви стига, нали?


 Съвети за по-добра организация на времето

Изображение: iStock / Pedestrians walking past clocks in Canary Wharf London’s Financial District

Иска ви се да разтеглите денонощието до поне 36 часа. Честно казано, дори това да се случи, то пак няма да ви е достатъчно.

Затова по-добре гледайте реалистично на нещата и не се товарете с повече задачи отколкото можете да свършите. Е, и се стегнете. С повече концентрация и дисциплина, по-малко разсейване и най-вече с добро планиране ще се учудите колко бързо, спокойно и добре се справяте с голям брой задачи.

Правете си план

Записвайте всяка нова задача, която поемате на един лист, заедно със старите и си отбелязвайте кога ще я свършите. Така бързо ще усетите кога сте поели достатъчно задачи за седмицата.

Подреждайте задачите си по приоритет

Обмисляйте кое колко време ще ви отнеме, с каква трудност е и какъв е крайният му срок. Не слагайте лесните задачи в началото на деня и на седмицата, освен ако не са много спешни като срокове. Оставете ги за тези части от седмицата и деня, в които ще сте вече по-уморени.

Не се разсейвайте

Излезте от фейсбук, не отговаряйте на задявки в скайп. Просто се концентрирайте върху работата си. Ако ви трябва по-солидна мотивация, помислете си, че колкото по-бързо приключите със задачите, толкова повече свободно време ще имате.

Научете се да делегирате задължения на други хора

По нашите ширини това е често срещан проблем, мислим си, че можем да се справим сами с всичко. Товарим се с много задачи, изнервяме се и нито работата върви, нито ние се чувстваме добре. Научете се да се доверявате на хората и да им разпределяте задачите.

Използвайте софтуер

Има много програми, с които можете да организирате времето си по-добре. В тях си записвате кога и какво трябва да свършите, получавате напомняне за предстоящи срещи и събития – улесненията са многобройни. Просто трябва да отделите малко време, за да ги разучите.

Следвайте тези няколко съвета и бързо ще усетите ефекта от тях.

Подобни публикации