Как да се справим с творческата криза по време на работа

Творческа криза по време на работа

Изображение: You The Designer – A graphic design lifestyle blog

Крайният срок приближава, всички етапи по проучване и анализ на задачата са минали, а решение не се вижда отникъде. Лека-полека блокирате напълно. Не сте способни да дадете нито едно, поне прилично, предложение за това как да бъде свършена възложената ви работа. Подобна ситуация е характерна не само за хора с творчески професии. В нея е изпадал всеки, който работи под по-голямо напрежение.
Запознайте се с няколко трика, които ще ви помогнат да преодолеете творческата криза и да решите проблема.

Подсигурете навреме резервни решения

Още преди да започне да ви притиска крайния срок и да блокирате съвсем, още, докато сте на по-ранен етап от работата, нахвърляйте няколко варианта какво можете да предложите на шефа или на клиента си. След това отделете малко време, за да изберете едно или две решения, които са прилични. Така, успокоени, че вече имате план за действие и можете да си свършите работата, ще успеете да използвате оставащите ви дни до крайния срок, за да намерите най-доброто и вдъхновено решение.

Разсейвайте се правилно

Минали сте съвестно през всички етапи на творческия процес – събрали сте информация, анализирали сте я, опитали сте по всякакви логически пътища да стигнете до решение. Обаче не се получава. Не се тревожете. Вместо да изпадате в паника и да се натоварвате допълнително, слушайте музика, разхождайте се, гответе – правете нещо различно от това да зяпате в монитора и да си мислите как не можете да измислите нищо. На мозъка ви му трябва време. Дайте му го. Много е вероятно (пак казвам, ако сте се подготвили добре) гениалното хрумване да ви осени, докато сте се задълбочили в белене на картофи или чистене с прахосмукачка.

Изследвайте и анализирайте състоянието си

Просто се абстрахирайте от това колко няма да се справите. Приемете, че ще закъснеете с един – два дни, изтърпете мърморенето на шефа и се фокусирайте върху себе си. Спомнете си как подходихте към възложения проект. Забележете кога започвате да се паникьосвате. Запомнете в кой момент оглупявате изцяло и вече сте неспособни да свършите каквото и да е и най-важното – изследвайте обстоятелствата, при които ви е хрумнала спасителната идея. (Да, не се и съмняваме, че в крайна сметка ще свършите работата си по най-добрия начин.) Научете какъв е вашият процес и ритъм на измисляне. Така следващият път ще се притеснявате по-малко, което пък ще доведе по-бързо до чудесен резултат.

Блокирането и творческите кризи са нормална част от работния процес. Важното е да знаете как да ги овладеете и да не потъвате в тях, докато положението стане наистина неспасяемо.

Подобни публикации