Техники за по-добра концентрация

Изображение: iStock

Колкото по-концентрирани сте в това, което правите, толкова по-бързо и по-добре го вършите. Разбира се, бърборенето в офиса, музиката, хората наоколо, мисълта за крайните срокове, които приближават и за някои неприятности у дома, ви пречат да се концентрирате. В края на деня се чувствате изтощени, нервни, разсеяни, а не се вижда да сте отметнали кой знае колко задачи.

Изпробвайте няколко техники за по-добра концентрация, може би те ще ви помогнат

Не правете три неща едновременно

Ако сте се захванали с нещо, довършете го и тогава почнете следващото. Гарантираме ви, че така всичко ще се случва по-бързо. Не вдигайте телефона, не си проверявайте пощата, не говорете с колеги и най-важното – мислете само за това, което правите в момента. Ще се учудите от резултата. Първите няколко пъти сигурно ще ви е трудно и ще се разсейвате, но впоследствие този начин на работа ще се превърне в навик.

Направете си визуален тунел

Може да ви се струва детинско, но има ефект. Ако някой непрекъснато щъка около вас или пък работи телевизор, разперете длани и ги поставете на слепоочията си. Така ще изолирате околните. Първите една – две минути ще се чувствате малко странно, но след това само ще се наслаждавате на визуалния тунел, изолацията и спокойствието, които ви носи той.

Пуснете си релаксираща музика на слушалки

Или пък птичи песни, или шумолене на валящ дъжд. Така ще успеете да се изолирате от колегите и офисния шум и да се концентрирате върху работата си. Много е вероятно скоро да спрете да чувате и звуците в слушалките си.

Не работете ядосани или разстроени

Това никога не е довело до нищо добро. Има една проста техника за успокояване на дишането и концентрация. Поемете си дълбоко въздух. Издишайте бавно и бройте наум до 10. Целта е дишането ви да се нормализира, което ще ви помогне да се успокоите. Броенето пък ви отвлича от натрапчивите мисли.

Наблюдавайте се. Открийте какво ви успокоява и се мотивирайте да свършите работата си с мисълта, че колкото по-бързо приключите, толкова повече свободно време ще имате за любимите си занимания.

Ако тези техники за по-добра концентрация не са това, което търсите, пробвайте с търсене в Гугъл. Със сигурност ще откриете много подобни статии, съдържащи други техники за по-добра концентрация и фокус върху това, което правите…като тази например 😉

Подобни публикации