Традиционна vs Био козметика

Изображение: Emma Watson for Global Green USA & natural beauty

Две неща ви ужасяват: вредите, които нанася традиционната козметика на здравето и цените на био козметичните продукти. И понеже изследванията, които четете, не винаги дават ясна информация доказано вредна ли е традиционната козметика, не знаете как да постъпите.

Започнете да правите промените бавно. Експериментирайте. Четете внимателно етикетите на традиционните козметични продукти и избягвайте тези, които съдържат парабени и алкохол. Проверете в каква концентрация са съставки като бутилен гликол, лимонен, рициново масло. В интернет ще намерите информация какви са позволените от Европейската комисия, дирекция „Здравеопазване и потребители”, концентрации. Ако всичко е в норма, няма от какво да се притеснявате. Използвайте спокойно съответния козметичен продукт и следете внимателно как се отразява употребата му на кожата ви.

Изберете си и крем, лосион или друг продукт от щанда за био козметика. Преди това се поинтересувайте за полезните свойства на различните растения и за начина, по който влияят на кожата. Консултантите в дрогериите и аптеките също могат да ви помогнат.
Наблюдавайте ефекта, който този козметичен продукт ще има върху кожата ви.

Така най-добре ще прецените какво да ползвате. Може просто да комбинирате двата типа козметика.

Помнете също, че цената не винаги е определяща за качеството на козметиката. Много от скъпите маркови кремове остават по рафтовете дълго след като срокът им на годност е изтекъл. Био козметиката пък е в малки опаковки именно, защото е с по-кратък срок на годност (поради липсата на химикали и консерванти) и трябва да се употребява по-бързо.

Ако правите информиран избор, когато пазарувате, няма да имате никаква причина да се притеснявате за здравето си.

Подобни публикации