Нито една от компаниите, проявили първоначален интерес към лиценза, не е внесла таксата за участие, става ясно от решение на телеком регулатора.

снимка: © Георги Кожухаров

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е решила да прекрати процедурата по провеждане на търг за радиочестотен спектър в обхват 2 GHz. Телеком регулаторът беше решил да отпусне две честотни ленти по 15 мехахерца, които на теория можеха да бъдат използвани за изграждане на четвърти мобилен оператор на базата на технологията UMTS.

Причината за провала на търга е липса на подадени заявления за участие, се посочва в решението на регулатора. Комисията обяви търга на 27 септември, като евентуалните участници трябваше да подадат заявленията си до 14 октомври, след което да внесат първоначален депозит за участие в наддаването в размер на 2 млн. лв. Това от своя страна трябваше да се случи до 14 ноември.

Търгът, който можеше да доведе до навлизането на четвърти играч на мобилния пазар, беше иницииран след заявен интерес от неизвестната в телекомуникационните среди компания „4джи ком“. Самият търг трябваше да се проведе на 7 декември.

Началната тръжна цена беше сравнително висока – 49,5 млн. лв., а депозитът за участие – 2 млн. лв. Тръжни книжа на стойност 4000 лв. купиха шест компании – трите мобилни оператора, Blizoo, 4джи ком и Тракском. Нито една от тях обаче явно не е харесала тръжните условия и не е имала излишни 2 млн. лв.. Трите основни телекомуникационни оператора още преди седмица обявиха своята незаинтересованост към предлаганите честоти.

Специфичното в случая беше, че търгът щеше да бъде само за UMTS лиценз в 2-гигахерцовия обхват, тоест за изграждане само на мобилна мрежа от трето поколение за пренос на данни. Това би трябвало да означава, че тя би трябвало да е предназначена приоритетно за мобилен интернет, а не за говорене.

Разбира се, през мрежа за пренос на данни може да бъде доставяна и гласова услуга. Но победителят в наддаването нямаше да бъде GSM оператор в класическия смисъл.

Другият проблем, който потенциалните участници в търга изтъкнаха като пречка, е липсата на клауза, която да гарантира въвеждането регулиран вътрешен роуминг. Казано по-просто това означава, че евентуалният бъдещ четвърти играч на мобилния пазар може да не покрива цялата територия на страната, а да наема клетки от останалите мобилни оператори в рядконаселените райони на страната.

За да има икономическа логика от навлизането на нов оператор, вътрешният роуминг трябва да става на цени, определени от регулатора, коментираха от Blizoo и Макс Телеком – две от компаниите, които проявяваха интерес към процедурата. Още преди началото на търга обаче председателят на КРС Веселин Божков намекна пред „Капитал“, че такава клауза в тръжната документация няма да има. Логично се стигна и до оттеглянето на всички потенциални заинтересовани компании.

„Според мен няма да има четвърти оператор в класическия смисъл на думата“, обобщи ситуацията за Капитал преди месец Антони Славински, председател на Асоциация „Телекомуникации“. „Под оператор аз разбирам такъв, който генерира приходи основно от безжична гласова телефония. Просто различни компании ще предлагат най-разнообразни мобилни услуги, базирани на SIM-карти“, допълни той.

Това е вторият опит за провеждане на търг за четвърти мобилен оператор, организиран от настоящото ръководство на КРС. Предишният датира от 2008 г. и отново завърши по аналогичен начин – всички кандидати, закупили тръжната документация, очевидно не бяха доволни от предложените условия и се оттеглиха от надпреварата по един или друг начин.

Източник: Капитал