Фейсбук маркетинг – какво е това, как работи и трябва ли ми?

fbmarketing

Изображение: Visual.ly

Вашият Фейсбук профил е вашата гара разпределителна

Помага ви да се свържете с хора, които не сте виждали от години, да организирате пътуването на цялата компания и да се изфукате с това, че докато останалите работят, вие пиете мохито на плажа. Дотук добре. Вие сами преценявате какво да публикувате и с кого да го споделяте. Иска ви се обаче да оползотворите някак времето, което прекарвате в социалната мрежа. И понеже сте чували, че през Фейсбук можете да стигнете до нови клиенти, да направите марката си разпознаваема и да продадете своите продукти и услуги, решавате да опитате. Чудесно!

Факт е, че тази социална мрежа ви дава възможност да промотирате продуктите и услугите си без да влагате кой знае какви средства и да поддържате тясна връзка с феновете си. За целта ви трябва само добре работеща Фейсбук страница. Звучи лесно, нали?

Как да започна?

Помислете какво искате да постигнете чрез социалната мрежа. Да съберете информация за потребителите си, да популяризирате продукт или услуга, да ги продадете, да създадете здрава връзка с настоящи и бъдещи клиенти. Всичко е възможно, но определянето на целите и подреждането им по приоритет ще ви помогне да налучкате верния тон на общуване, както и какво точно съдържание да предложите.

Бъдете гъвкави и изобретателни. Използвайте предимствата на новите технологии – всяко нещо може да бъде показано, изкоментирано, обявено на света в момента, в който се случва. Направете вашите потребители съпричастни.

Осигурете си време, в което да създавате съдържание, да го публикувате, да отговаряте на коментари и въпроси на потребители и да провокирате нови.

Как работи този Фейсбук маркетинг?

Създавате съдържание, което е забавно или полезно, или и двете. Потребителите го споделят един с друг и така получавате по-голяма популярност. (Естествено, можете да си помогнете с Фейсбук реклами, промотиране на постове, игри с награди. Очаквайте отделна статия по въпроса.)

Провокирате потребителите да споделят с вас. Отговаряте им бързо и честно. Полезни сте им. Това създава доверие между вас и прави вашите стоки и услуги предпочитани.

Предлагате нещо ексклузивно – само за феновете на вашата страница. Така привличате нови клиенти или подсещате старите за себе си.

Това, разбира се, са само някои от начините да постигнете целите си.

Трябва ли ми всъщност Фейсбук страница?

Въпросът е много уместен и е добре да си го зададете предварително. Ако си отговорите автоматично, то отговорът ще е нещо от сорта на „Много ясно, че ми трябва, всички са във Фейсбук.” Но вие помислете повече. Всички ли ви трябват? Или само много тясна група хора? Има ли друг, по-ефективен и таргетиран начин да стигнете до своята аудитория? Какво ще публикувате на страницата си? Ако ще влизате веднъж месечно, за да напишете „Здравейте, приятели, и щастлив понеделник!”, то няма много смисъл да започвате.

Прочетете повече за всичко свързано с успешния онлайн маркетинг и социалните мрежи. След това решете дали искате да се занимавате, дали имате нужда от помощник в това приключение или ще експериментирате. И помнете Фейсбук страницата на вашата фирма може да стане истинска, чудесна гара разпределителна за вашите фенове и клиенти, и да ви донесе много ползи. Но това ще отнеме време и усилия.

Автор: Иванка Могилска

Подобни публикации