Firefox Browser for Android

Изображение: play.google.com

Вече си имате уеб сайт – оптимизиран, функционален – потребителите ви го обожават, посещенията растат и не можете да смогнете на поръчки от нови клиенти. Убедени веднъж в силата на добре направения уеб сайт, решавате да инвестирате в мобилна версия или в мобилен уеб сайт. Наемете специалист, който да ви помогне. Междувременно, запознайте се с 6 основни правила, които гарантират по-добрата функционалност на мобилния сайт. Така ще сте наясно какво искате и дали получавате това, което ще ви свърши работа.

По-малко съдържание

Съдържанието може и да е цар, но желанието да набутате цялата информация от уеб сайта в мобилната му версия, си е направо пагубно. Помнете, че екрана на телефона е малък и на него се чете по-трудно. Затова в мобилния сайт е добре да остане само най-важното съдържание. То ще се зарежда по-бързо, а на потребителите ще е по-лесно да четат.

Оформяне на съдържанието в една колона

Мислете за моделите мобилни телефони, на които потребителите ще отварят сайта ви. Дори и iPhone няма достатъчно широк екран. За да прочете текста, потребителят
ще трябва да използва функция „увеличение на текста”. Това усложнява нещата и забавя достъпа до информация.
Така или иначе трябва да орежете съдържанието и да оставите само най-важното. Най-добре е да го структурирате в една колона и да спестите на себе си и на потребителите един куп проблеми и неудобства. По-лесно е да се скролва надолу отколкото по широчина. Наистина. Питайте посетителите на вашия сайт.

Опростена и преструктурирана навигация

Потребителите не посещават сайта ви, за да четат съдържание, а по-скоро имат нужда да намерят конкретна информация или бутон за поръчка например. Тогава е по-добре навигацията да е в горната част на страницата, независимо колко надолу слиза съдържанието.
Потребителите посещават сайта ви най-вече, за да четат новини или да гледат клипове. По-добре преместете навигацията в долната част на страницата. Ако все пак държите да е в горната част, нека да е с падащо меню.

При всяко положение не забравяйте бутона „назад”, разположен в долния десен ъгъл на всяка страница, различна от началната.

По-малко въвеждане на текст

Клавиатурите на телефоните не са много удобни за писане на дълги текстове. Затова не изисквайте от потребителите си да пишат твърде много.

По-големи бутони и линкове

Все повече модели телефони са със сензорен екран. Това трябва да се предвиди, когато се правят линкове и бутони за мобилна версия на сайт или за мобилен сайт. Квадратни бутони и удебелени линкове, чиито размери са съобразени с дебелината на човешкия пръст – това е решението. Никой няма да се пробва да нацели с върха на пръста си тънкия като конец линк, ако вместо страницата, която иска, 2 пъти му се отвори нещо съвсем друго.

Използване на вградената функционалност на телефоните

Автоматично набиране на телефонен номер, когато потребителят отиде на секция „контакти” е много добра идея.
Използването на GPS-а, който телефонът има, за да се покаже местоположението на вашия бар, магазин или офис, също е ефективно решение. Специалистът, който прави вашия мобилен сайт, ще ви посъветва какво още можете и е добре да използвате.

Подобни публикации