как да се справя с него

Шум в офиса

Изображение: Zendesk workspace

Едно от най-досадните неща в офиса е непрекъснатият шум. Бърборенето на колегите, радиото, звукът на принтера и кафемашината – всичко се смесва в общо, непрекъснато боботене, което ви пречи да се концентрирате. Случва се в края на деня главата ви да е натежала и да се чувствате уморени не от работа, а именно от шумовете. Какво можете да направите, за да се спасите поне малко?

Купете си тапи за уши и ги използвайте

В началото ще ви е малко странно, ще ви трябва около седмица, за да свикнете. Тапите за уши не елиминират изцяло шума, но го свеждат до минимум.

Сложете си слушалки

Някои хора могат да работят, докато слушат музика и това е тяхното спасение. Ако не сте от тях, но пък имате бъбрив съсед по бюро, който много държи да си говорите, сложете си слушалки и вие. Така ще се изолирате поне от най-силния дразнител, който ви натоварва и ви пречи да си свършите работата.

Напоследък са доста модерни приложенията, които пресъздават определена звукова среда. Използвайте някое от тях. Можете да слушате как вали пролетен дъжд, как пеят птичките в гората и какво ли още не.

Запазете си време за работа в залата за срещи

Ако трябва да свършите нещо важно, а навсякъде е много шумно, просто окупирайте залата за срещи. В случай, че във вашата фирма в нея се влиза след заявката при секретарката, направете я един ден по-рано и никой няма да може да ви мръдне от там.

Избягвайте да сядате до машините, както и до пейки и диванчета

Стига да имате избор, не сядайте до кафемашината или до места, които приканват колегите ви към отдих. Гарантирано е, че непрекъснато някой ще вдига шум около вас.

Съсредоточете се и изключете шума

Възможно е. Особено ако шумовете наоколо са едни и същи, монотонни, не особено високи. Фокусирайте се върху това, което правите и се опитайте да ги игнорирате. В момента, в който работата ви погълне, няма да чувате нищо поне за известно време.

Говорете с шефа си

На всички е ясно, че шумът намалява работоспособността ви. Припомнете го на шефа си. Издействайте си позволение да работите от къщи в някои дни от седмицата. Помолете го да ви намери някое по-тихо кътче и се обградете със саксии с растения (те също поглъщат шума). Другият вариант е да идвате по-рано на работа, докато още не са дошли колегите ви, да работите и в тяхната обедна почивка и след това да си тръгвате по-рано.

Ако шумният офис е проблем за вас, търсете решение. Не си мислете, че ще свикнете. Това няма как да се случи. Единственото, с което можете да свикнете е постоянният главобол и чувството за раздразнителност и неудовлетвореност. Но струва ли си?

Подобни публикации