За да прецените дали трябва да предприемете действия по неговото откриване и премахване, на помощ идват тези 11 признака за наличието на зловреден софтуер.

11 признака за наличието на зловреден софтуер

Ще посочим 11 признака за наличието на зловреден софтуер без да влизаме в детайли

1. Забавяне на компютъра, приложенията и/или скоростта на интернет връзката;
2. Появяват се неочаквани изскачащи прозорци;
3. Забиване (зависване, блокиране) на програмите или системата, както и появяване на син екран;
4. Подозрителна, интензивна и продължителна активност на твърдия диск;
5. Наблюдава се необичайно висока активност в мрежата;
6. Подменена начална страница в интернет браузъра, появяване на нови ленти с инструменти в него, както и отваряне на нежелани интернет страници;
7. Необичайни съобщения или автоматично стартиращи се програми извън очакваните такива;
8. Изключена защита на антивирусната програма;
9. Съобщават ви, че изпращате необичайни или подозрителни имейли, съобщения в социалните мрежи и комуникационните ви приложения;
10. Изчерпване на свободното пространство на твърдия диск;
11. Иконите на файловете ви са подменени, снимките и документите ви не се отварят, програмите не функционират правилно или не се стартират.

Някои от посочените признаци биха могли да са предизвикани от други причини, като грешки в софтуера или хардуера. Ако все пак имате съмнения, че вашия компютър се нуждае от премахване на вируси и зловреден софтуер, ви препоръчваме да се свържете с вашия компютърен специалист или фирмата за компютърна поддръжка.

Ако пък желаете да приемете предизвикателството сами да се справите с премахването на вирусите и зловредния софтуер, може да пробвате с някой от безплатните онлайн скенери за тази цел.

Подобни публикации