Ананасът съдържа 15% захар и 86% вода. В състава му влизат органични киселини, белтъци и въглехидрати. Той е източник на хранителни влакна, които спомагат храносмилането.

pineapple

Снимка: The Fraternal Order of the Pineapple

Има голямо количество витамини – особено витамин С, повече дори от чесъна, а също така витамините А, Е, РР, бета-каротин и витамини от групата В. Изобилието от витамини, в съчетание с алкалоидите, прави ананаса стимулатор на бодрост и добро настроение.

Многото микроелементи – йод, калий, калций, магнезий, мед, желязо, фосфор и цинк, допълват състава на ананаса. Бромелинът в него е биологично активно вещество – разрушаващ белтъците фермент, той се съдържа в „кочана”. Освен всички полезни качества, ананасът е и нискокалоричен – от 47 до 52 калории в 100 грама продукт.

Ананас-хранителни стойности

Снимка: 100% Think Fresh

Ананасът притежава широк спектър от полезни за човешкото здраве свойства. Но тези свойства ги има само пресният и донякъде замразен ананас. Консервираният плод е просто вкусен и не може да донесе полза като пресния.

Към лечебните свойства на ананаса се отнасят: стимулиране на храносмилането, понижаване на кръвното налягане, предотвратяване на тромбове, противовъзпалително действие, разтваряне на фибриновите тапи при разширени вени, прочистване на кръвоносните съдове, извеждане шлаките и общоукрепващ ефект върху организма.

Редовната употреба на ананас се приема като профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система, по-конкретно – атеросклероза, инсулт, инфаркт на миокарда. Терапия с ананас подпомага лечението на артрит, бронхит, пневмонии и много инфекциозни заболявания.

Включването на ананаса в храната може да подпомогне централната нервна система. Той е полезен и като спомагателно средство при слънчев удар. Голямото количество аскорбинова киселина го прави незаменим при първи симптоми на настинка или отслабване на организма.

Бромелинът в ананаса действа подмладяващо, поддържа тонуса на кожните тъкани и забавя измененията от възрастта. Прекомерната употреба на ананас обаче може да доведе до повреждане лигавицата на устната кухина и стомашно разстройство. Не се препоръчва и за хора с повишено стомашно сокоотделяне, гастрит, язва на стомаха и бременни жени.

Има и противопоказания за деца до 6 години, тъй като ананасът може да предизвика дразнене на лигавицата на стомаха. Това означава, че детето може да яде от полезния плод, но трябва да се следи за количеството, за да се избегнат негативни последици за здравето.

Източник: Gotvach.bg

Подобни публикации