„Отхапаната ябълка“ има преднина от над 4.5 млрд. долара пред конкурента си Android

Apple държи 90% от пазара на платени мобилни приложения

Снимка: iOS продължава да е предпочитаната платформа за разработчиците, твърди анализатора Джийн Мънстър / © Robert Galbraith / Reuters

Софтуерният каталог на Apple за мобилни устройства App Store е генерирал 5 млрд. долара от създаването си. Конкурентът му от Google – Android Market – може да се похвали с „мижавите“ 330 млн. Данните са от проучване на анализатора Джийн Мънстър от агенция Piper Jaffray.
Числата потвърждават всеобщото мнение, че Apple прави повече пари от мобилната си платформа, но за пръв път демонстрират огромната разлика между приходите на двата гиганта. Ако се обърнат в проценти, това означава, че „отхапаната ябълка“ е абсолютен хегемон с 90% от пазара на платени мобилни приложения, срещу едва 7% за Android на Google.

Според Мънстър, това се дължи от една страна на ниския брой платен софтуер в Android каталога. Данните му сочат, че клиентите дават пари за едва 1.3% от всички приложения в магазина на Google. В случая на Apple това число е значително по-голямо – петмилиардната печалба на компанията идва от около 14% от всички изтеглени апликации.

Друга от причините за слабите резултати на Android според анализатора е фрагментацията на пазара на устройствата с тази операционна система. Google започнаха да разрешават проблема с въвеждането на последната версия на операционна система за смартфони и таблети, наречена Ice Cream Sandwich. В резултат на положените усилия Мънсър вярва, че Google ще заздрави позициите си, но въпреки това Apple ще продължи да държи поне 70% от печалбите от прилижения през следващите четири години.

Прогнозата на анализатора се основава и на проведените от него анкети сред разработчици на мобилен софтуер и директори на образователни проекти. Според резултатите iOS продължава да бъде предпочитаната платформа за програмиране, а iPad таблетът на Apple е фаворитът сред образователните устройства.

Въпреки това не трябва да се забравя, че устройствата на Android са значително по-разпространени глобално – Google се похвали с 52.5% пазарен дял при смартфоните (в сравнение със само 15% за Apple). Едновременно с това компанията от Маунтин Вю също работи по ефективни начини да монетизира Android – един от които е наскоро обявеният музикален магазин Google Music.

Източник: Капитал

Подобни публикации