Гръцката верига за компютърна техника прекрати дейността си в България.

„Мултирама“ е на българския пазар от 2005 г. като част от едноименната гръцка компания майка, създадена от милиардера Панос Германос. Но през всичките си години на нашия пазар веригата работи на загуба, макар и приходите да растат.

С настъпването на финансовата криза, която свива потреблението, „Мултирама“ продължава да отваря магазини и в провинцията, където потреблението е още по-свито. Хвърлят се огромни пари в реклама и развитие на бранда, като резултатите от кампаниите са със съмнителен резултат.

По-голямата част от продаваната във веригата стока не се внася от Гърция през компанията майка, а се взима от български дистрибутори, и то с отложено плащане.

Постепенно с влошаване на финансовото състояние на фирмата „Мултирама“ забавя и плащанията към контрагентите си. В един момент след пролетта на тази година някои дистрибутори спират да доставят стока на веригата. Според експерти от бранша фирмата дължи пари на всички големи ИТ дистрибутори, някои от които решават да търсят правата си.

Постепенно предлаганите артикули по магазините на компанията започват да намаляват. Започват постепенно да се затварят и магазини от веригата като накрая остават работещи само два в София.

От тези дни вече не работи и сайтът на компанията.

Източник: Kaldata