Google публикуваха своя „Отчет за прозрачност“ – подробен доклад за броя и вида на исканията, които получава компанията от собственици на авторски права и правителства за премахване на информация от услугите, които предлага интернет гигантът. Документът се издава на всеки шест месеца.

От него става ясно, че следенето на онлайн действията на гражданите от страна на правителствата се засилва, като компанията съобщава, че е получила повече от 20 000 искания за получаване на информация на потребители в периода януари – юни тази година. Това е покачване на исканията с 30%, в сравнение със същия период на миналата година.

Според публикацията на компанията става ясно, че акаунтите, които са влезли в полезрението на различни правителства са повече от 34 000, като повечето от тези искания са дошли от правителствени ведомства от САЩ, които са отправили 7 969 запитвания, свързани с 16 281 потребителя на Google. Тройката се допълва от правителствата на Индия и Бразилия, а в дъното на таблицата са държави като Дания, Ирландия и Норвегия, като всяка от страните е отправила по-малко от 40 запитвания за изследвания период.

Прави впечатление липсата на данни за Китай. Google и китайските управляващи са в обтегнати отношения от доста време. През 2009 година бе организирана мащабна кибератака срещу Google, американски правителствени организации и няколко големи корпорации, сред които Yahoo, Symantec, Northrop Grumman, Adobe, Morgan Stanley и др. Предполага се, че атаката към Google конкретно е била във връзка с разкриване на важна информация за няколко китайски дисидента, при което неизвестен хакер или хакери са разбили акаунта на въпросните хора в мрежата на интернет компанията. За произход на „Операция Аврора“, както бе кръстена атаката към Google и другите компании бе посочен Китай, а поръчител – китайското правителство. Това накара Google да се оттеглят от китайската държава.

Компанията подчертава в доклада си, че невинаги отговаря положително на исканията на различни правителства, като в това отношение се отличават особено две държави – Турция и Русия, като компанията не е задоволила нито едно от исканията им.

Източник: Kaldata

Подобни публикации