Какво е SEO, какви видове има и мога ли да се справя сам с оптимизацията на сайта си


Чували сте за SEO, както и че то ви помага да сте първи в Google. Как става това обаче и какви са останалите ползи от него, не ви е съвсем ясно.

SEO е набор от техники, които помагат на сайта ви да се позиционира по-нагоре в търсачките

(Да, това включва всички търсачки, не само Google.) Ползата е една основна – по-голяма посещаемост на страницата ви. Какви са целите на самата страница – популяризиране на марката, изграждане на добър имидж, продажби – това вече е отделен въпрос.

Видове SEO

Специалистите го прилагат, когато са им необходими много бързи резултати. Спам, създаване на страници, само за да бъдат прехвърлени посетителите им към продуктови сайтове за продажби, заобикаляне на изискванията, които имат търсачките – този тип SEO е доста рискован за бизнеса ви. Вярно, че ще постигнете добри резултати бързо, но пък най-вероятно ще ги задържите за кратко.
То отговаря на всички изисквания на търсачките. Резултатите от него идват бавно, но пък е най-ефективният и стабилен подход в дългосрочен план. Съдържанието е цар в сайтовете, към които се прилага White Hat SEO. То се пише за хора, не за машини, уникално е, обновява се често и комбинирано с добри маркетингови техники привлича и задържа все повече посетители.
То, както се досещате, е комбинация от техники, които са одобрявани от търсачките и от такива, които са доста рискови.

Някои специалисти ще ви кажат, че всъщност има два основни вида SEO

он-пейдж и он-сайт, които включват всичко, свързано със съдържанието: уникални текстове, наситеност на ключови думи, навигация, описания, тагове;
оф-пейдж, което включва всичко, свързано с линк билдинга.

Всеки, който се интересува по-задълбочено от темата, може да намери огромно количество информация на български, на английски, на руски.

Ние стигаме до основния въпрос:

Нужен ли ми е SEO специалист или мога да се справя сам?

Отговаряме ви веднага – зависи. Ако сте готови да се запознаете и да експериментирате с различни SEO техники, то вероятно след време ще постигнете нелош успех. Помислете си добре преди да започнете.
Това означава да научите нови неща, да се опитате да ги приложите, след това да анализирате резултата и да опитате отново. Първите ви успехи ще дойдат сравнително бавно.

Ако се доверите на SEO специалист, ще можете да се фокусирате върху същинската си работа, да не се занимавате с експерименти и да не губите време и пари.

Изборът е ваш.

Само един последен съвет:

Не бъркайте SEO специалиста със специалист по интернет маркетинг и копирайтър

Разбира се, сигурно има хора, които са компетентни и в трите области, но това са изключения.

Екипната работа на трима добри, в посочените области, професионалисти е това, което ще направи сайта ви привлекателен и за хора и за търсачки.

seo-tactics_RMI

Изображение: Response Mine Interactive


Подобни публикации