Процедурата ще позволи на компанията да продаде патенти при особен търг

Снимка: Kodak

Американската компания Eastman Kodak се подготвя да обяви банкрут и да потърси от съда в САЩ защита от кредиторите си. Това ще се случи, ако не сполучат опитите на някогашния флагман на пазара на фотоапарати и ленти да продаде най-ценното си – няколко патента за дигитални технологии.

Информацията е на запознати със случващото се източници на Wall Street Journal, пожелали анонимност.

Доскоро икона в света на фотографията, сега Kodak се намира в тежки преговори с потенциални кредитори, които да осигурят около 1 млрд. долара финансиране. С него се очаква компанията да премине през процедурите по банкрут и да започне на чисто.

Според източниците на вестника подаването на документи по Глава 11 за защита при банкрут може да се случи още през този месец или в началото на следващия.

За момента говорителят на Eastman Kodak отстоява позиция, че компанията „не коментира пазарни слухове или спекулации”.

Ако Kodak потърси преминаване през процедурите на Глава 11, то компанията би трябвало да опита да продаде портфейл от 1100 патента чрез аукциони, организирани под надзора на съда.

Източниците на информацията посочват, че Kodak ще продължи да посреща задълженията си и да оперира както обикновено по време на съдебните процедури. Към момента в компанията са заети над 19 хил. служители, като засега не са обявени планове за съкращаване.

В настоящия момент от Kodak правят последни опити да продадат патентите си, което би предотвратило необходимостта от процедура по банкрут. Компанията със 131-годишна история обаче се подготвя за сценарий, при който няма да се стигне до сделка за патентите.

Още през ноември от Kodak предупредиха, че парите за финансиране на дейността на компанията ще свършат, ако патентите не бъдат продадени или ако не се намери кредитор.

Източник: Dnes.bg

 

Подобни публикации