Вкусен и изключително полезен, нарът благоприятства предотвратяването на сърдечни заболявания, помага за освобождаване от стреса и подобрява сексуалния живот.


Pomegranate

Снимка: Wikimedia

Нарът (Punica granatum) е вид широколистно дърво или храст от род Punica, или неговият плод. Дървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче. Листата му са малки, продълговати и тесни. 3-7 см дълги и 2 см широки. Цветът му е оранжево-червен, едър с пет листа (понякога повече при култивираните растения).

Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени, или винени сочни зърна, които представляват семената на нара. Целите зърна са ядливи; на вкус сладки или леко кисели.

Нарът се нарежда сред плодовете, чиято консумация може да подобри значително здравословното състояние. Плодът има високо съдържание на витамини A, C и E, желязо и антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на вредните кислородни молекули, наречени свободни радикали.

Според изследване, плодът помага за забавяне процеса на стареене на ДНК. Резултатите  показват значителен спад в нивата на химически маркер, свързан с увреждане на клетките, което може да доведе до нарушаване функцията на мозъка, мускулите, черния дроб и бъбреците. Същия засяга и процесите на стареене на кожата. Според учените този спад допринася за забавяне процеса на окисляване на ДНК в клетките.

Нарът е полезен и за сърдечно-съдовата система. Консумацията на плода се отразява благоприятно на притока на кръв към сърцето и други важни органи.

Използва се и като афродизиак. Според учени нарът въздейства на сексуалното удоволствие и фертилността и при двата пола.

Източник: Уикипедиа, Puls.bg

Подобни публикации