Сделката е на стойност 939 млн. долара, а прехвърлянето на активите се очаква да приключи в края на януари.

Samsung придоби дела на Sony в съвместното предприятие за LCD панели

Image © KIM KYUNG-HOON

Третият най-голям световен производител на телевизори с тънък екран – Sony, продаде дела си в съвместното дружество за производство на дисплеи с течни кристали на Samsung Electronics. Сделката е на стойност 939 млн. долара, или 1.08 трилиона вона.

Новината идва, след като южнокорейската компания прогнозира отрицателни резултати за осма поредна година в подразделението, занимаващо се с телевизори. Като причина за загубите Sony посочват спадащите цени на панелите с течни кристали. Очаква се прехвърлянето на активите да приключи до края на януари 2012 г.

Последици от сделката

Според съобщение на компанията по този начин Sony ще има възможността да подобри финансите си, а Samsung ще може да съкрати технологичното време, нужно за пускане на пазара на готов продукт. От Samsung посочват, че промяната в бизнес условията е опит да се отговори на предизвикателствата, които икономическата обстановка в света им поставя, и по този начин ще се подсили пазарната конкурентоспособност в сектора на панелите с течни кристали. Sony ще продължи да получава продукцията на преференциални цени и според анализатори, цитирани от BBC, това е изключително добра сделка и за двете страни.

Финансов ефект

Съвместното дружество е създадено през 2004 г., като Sony е инвестирал в него 1.65 трилиона вона. Очаква се продажбата да доведе до загуба в размер на около 846 млн. долара, в което се включват и разликите в курсовете на съответните валути. В същото време обаче чрез сделката японската компания ще намали разходите си с около 50 млрд. йени. Според официалното съобщение на Sony, цитирано от агенция Bloomberg, въпреки еднократната загуба се очаква транзакцията да донесе съществен спад в разходите в дългосрочен план.

През ноември от Sony предупредиха, че очакват за четвърта поредна година нетният финансов резултат да бъде с отрицателен знак. Само от производството на телевизори загубата е около 2.2 млрд. долара заради спад на йената и намаленото търсене.

Реакцията на пазарите

Акциите на Sony приключиха търговията в Токио в понеделник с 1.6% повишение до 1394 йени в сравнение с 1% повишение на токийския бенчмарк „Никкей“. Акциите на Samsung Electronics спаднаха с 0.2% до 1.07 млн. вона, съобщава „Блумбърг“.

Източник: Capital.bg

Подобни публикации