Знаете, че доброто позициониране на вашия уебсайт в търсачките е ключово за успеха на бизнеса ви

Усърдно прилагате ефективните SEO принципи за он-пейдж и оф-пейдж оптимизация. Ако продължавате, резултатите много скоро ще са налице.

Повече за он-пейдж и оф-пейдж SEO оптимизация

SEO-за-хора-или-за-машини

Изображение: SEO Copywriting – 10 Tips for Writing Content that Ranks in 2013 (Infographic)

Проблемът е, че рано или късно ще стигнете до дилемата „за какво да оптимизирам – за търсачки или за хора”. Повярвайте ни разликата е огромна и решението, което ще вземете е от особено значение за това как ще изглежда уебсайтът ви и какво ще бъде съдържанието му занапред.

SEO за машини

Този вариант обикновено е по-лесен и уж дава по-бързи резултати

Пишете уникални текстове и ги насищате с достатъчен брой ключови думи. Оптимизирате заглавията, имената на снимките. Слагате описания навсякъде, където трябва. Правите всичко според последните изисквания на Google и се позиционирате на все по-високи позиции.

Това е чудесно. Но!

Често съдържанието е написано така, че да отговаря на безумни ключови фрази като „климатик Враца” например. Да, хората може и да търсят така, но в нормалния, книжовен български език е почти невъзможно да ви се получи смислен текст, ако не ползвате съюзи.

Случва се също да оптимизирате за ключова дума, която няма нищо общо с това, което всъщност се предлага на дадена страница.

Тези неща отблъскват потребителите. Те ви намират, но пък не се задържат дълго при вас. Вие имате посещения, но много по-трудно ще накарате клиентите си да направят каквото и да било – да се абонират за бюлетина на уебсайта ви, да си купят нещо или да оставят коментар. Те търсят полезна информация, която е написана добре и може да се намери лесно. А и не обичат да бъдат подвеждани.

SEO за хора

Този вариант е по-бавен. За него е нужно постоянство, упоритост и много по-голям ресурс

Отново прилагате всички изисквания на Google, но едновременно с това винаги мислите за потребителите си. Редовно обновявате съдържанието на уебсайта си. Добавяте полезна информация, в която ключовите думи не се повтарят неестествено много. Текстът е структуриран добре, потребителите могат да се ориентират лесно в него и да намерят бързо това, което им трябва. Спазвате основните правила за писане в уеб. Въобще, грижите се за хората да е удоволствие да посещават уебсайта ви.

В резултат потребителите често се връщат на него и го споделят с приятели, които пък го споделят със свои приятели. И от това имате двойна, че и тройна полза. Потребителите ви имат доверие, удобно им е и лесно се превръщат във ваши клиенти. А и когато ваш клиент, ви препоръча на свой приятел, освен нов посетител на уебсайта, почти сигурно печелите и нов клиент.

Понякога не може да избегнете SEO оптимизацията за машини. Но все пак, търсете винаги баланса.

Стремете се да направите такъв уебсайт, който вие самите бихте посетили с удоволствие. Тогава със сигурност ще имате успех.

Надяваме се, че след като прочетете тази статия, ще знаете дали да правите SEO за хора или за машини.

Прегледайте и другите статии от SEO поредицата – SEO за социални мрежи и SEO за мобилен уебсайт.

Автор: Иванка Могилска

Подобни публикации