Link-Building-is-a-Big-Picture-Initiative

Изображение: Search Decoder

Вече имате сайт. Започнали сте оптимизацията му он-пейдж още на ниво планиране. Сега ви предстои да се захванете с тежката артилерия – линк билдинг и оптимизация оф-пейдж.

Какво е оф-пейдж SEO?

Най-общо казано това е изграждане на система от вътрешни и външни линкове. „Линк билдинг” е фразата, с която трябва да заспивате и да се събуждате, докато овладеете тънкостите на това начинание. Целта е на колкото се може повече сайтове да има връзка, която препраща към вашия. Повече добри връзки означава по-добро класиране в резултатите при търсене.

Какво означава добри връзки в линк билдинга?

Обикновено те идват от сайтове, които имат тематика, подобна на вашата. Или пък от блоговете на хора, които просто се кефят на начина ви на писане, снимане, представяне или на продуктите и услугите, които предлагате.

Дали един беклинк е полезен за вас зависи от няколко неща:

– Идва от сайт, чиито страници са с висок пейдж ранк

PageRank (PR ) е алгоритъм на Google, който класира страниците на уеб сайтовете – по скала от 0 до 10 – по определени показатели. Може да се каже, че страница с по-висок пейдж ранк има по-голям авторитет и се класира по-добре в търсачките. Целта ви е да получите беклинк с пейдж ранк, по-висок от вашия. (Това се проверява много лесно онлайн. Напишете в Google “page rank” и ще се ориентирате бързо.)

– Използван е различен анкор текст

Ако всички беклинкове към вас са с един и същи текст, това е малко съмнително за Google.

– Линкът е дуфолоу (dofollow)

Това означава, че уеб сайтът, който ви е линкнал, ви дава от своя пейдж ранк. (Има и нофолоу (nofollow) линкове, при които вашият сайт не може да се възползва от чуждия пейдж ранк. Добре е да преобладават дуфолоу линкове. В съотношение 70:30 например.)

Как да се сдобия с дуфолоу и нофолоу линкове?

Тук именно е трудността. Най-полезно за вас ще бъде, ако изградите максимално естествена мрежа от връзки. Това може да стане като оставяте смислени коментари по чуждите блогове; когато създавате интересно съдържание, споделяте го в социалните мрежи и провокирате потребителите да направят същото; като давате полезна информация, към която други собственици на уеб сайтове искат да насочат потребителите.

По-подробно за начините, по които се изгражда мрежа от линкове ще пишем в някоя от следващите статии. Очаквайте!

Подобни публикации