Социалната мрежа ще започне да ограничава съдържанието си до определени държави, за да спази местните им закони и да улесни разширяването си извън САЩ

© Klamath/Flickr [Creative Commons]

Социалната мрежа Twitter започва да цензурира туитове на базата на различни държавни закони, съобщава компанията в официално съобщение.

Обяснението, което компанията дава за изненадващото ограничаване на свободата на словото в социалната си мрежа, е разликата между представите на отделните държави за „контурите на свободата на изразяване“. Целта на Twitter е да може да улесни разширяването на дейността си извън САЩ – в държави като Франция и Германия, където е забранено разпространяването на неонацистко съдържание, подобни мерки ще помогнат на социалната мрежа да избегне съдебни проблеми.

Мнозина от почитателите на платформата обаче изразиха недоволството си от решението. Блогърката Зени Жарден пише, че „това е огромна спънка и разочарование, предвид блестящата история на Twitter в борбата за спазването на човешките права, демокрацията и свободата на словото“.

Сред негативните мнения се промъкна и идеята, че за въвеждането на цензура е допринесла и солидната инвестиция в размер на 300 млн. долара, която саудитския принц Алауийд бин Талал направи в социалната мрежа. Платформата Twitter бе масово използвана като комуникационно средство по време на арабските революции. Тя бе и основен източник на новини в раздираните от безредици държави.

Главният съветник на Twitter Алекс Макгиливрей отрече подобно нещо, заявявайки, че „въпреки по-строгия контрол, Twitter ще продължи да следва принципите си на прозрачност“.

И наистина, социалната мрежа обещава, че в случай на ограничаването на определен туит, авторът му ще бъде уведомен за държавата, която е поискала цензурирането, както и цитираната причина.

Източник: Capital.bg

Подобни публикации